Biografi

​​Søren Krogh er født (11.5. 1967) og opvokset i Hjørring . I perioden 1987-94 spillede han som bassist med forskellige orkestre rundt omkring i landet. Efter at have spillet kopimusik i en årrække startede han i 1994 sammen med den nordjyske sangskriver, N. C. Thomsen duoen, »Krogh & Thomsen«. Duoen spillede med deres sange landet tyndt og stillede op til alt - lige fra bodegajobs til Skagen Festival. I 1995 indspillede Krogh med et til lejligheden sammensat orkester en radiosingle med fire sange på.

​En single som gjorde, at han fik mulighed for sideløbende med duoen at turnere med orkester på klubber og festivaler. Desuden viste singlen sig at være et godt visitkort til pladebranchen, der fra mange sider reagerede særdeles positivt på denne nye dansksprogede sangskriver. Det udmøntede sig mere konkret i, at singlen blev lanceret som radiosingle i 1997 af et større dansk pladeselskab, der dog ikke gav den opbakning nok til, at den rørte på sig i nogen nævneværdig grad. I 1997 turnerede Krogh meget med orkestret og spillede bl.a. en direkte koncert på P3. Samarbejdet med N. C. Thomsen gled ud, og Krogh spillede nu en lang række solojobs.

I begyndelsen af 1998 blev orkestret reorganiseret, og indspilningerne til det første album begyndte. Det skete med hjælp udefra; bl.a. Peter Thorup, N.O. Thorning og Uffe Isaksen kiggede forbi. Midt i indspilningsprocessen fik Krogh en besked om, at han var blevet tildelt et toårigt stipendium fra Statens Kunstfond. Det var et skulderklap, der var til at forstå. Pladen, som havde arbejdstitlen »Foden I Døren« (i protest mod branchens på den ene side store imødekommenhed men samtidig vrangvillighed til at udgive noget med Krogh) blev lanceret i september 1998 under titlen »Indianerdrengen«. Den blev godt modtaget, men solgte beskedent til trods for meget airplay på især DR. Krogh turnerede på spillestederne efterfølgende i oktober og november med sit orkester.

​​

Krogh samlede atter sit orkester i sommeren 99 og spillede en række jobs rundt i landet på klubber og festivaler lige fra København til Harboøre. Siden juni 1999 har han spillet solo. I forbindelse med udgivelsen d. 31.12.99 af hans anden cd, »Fortroligt«, som er en solo-live-cd, tog han i perioden marts-maj 2000 på turné rundt i landet for at præsentere pladen. Desuden spillede han en længere turne med et nyt orkester, som satte mere strøm på Kroghs sange - fra København til Thyborøn.

​​

2001 gik for alvor i gang med Kroghs rekordforsøg, hvor han spillede 14 koncerter på to dage fra Gedser til Skagen. Desuden spillede han med en ny orkesterkonstellation nogle få koncerter på sommerens festivaler. Ikke mindst Frederikssund Festival var en ubetinget succes for Søren Krogh og hans orkester. DR optog koncerten og sendte efterfølgende bidder fra den i radioprogrammet, Det Er Dansk. I august og september indspillede Søren Krogh med et håndplukket hold af landet bedste studiemusikere en cd med digte af den nordjyske forfatter, Knuth Becker. Cd´en kom i november 2001 på Gyldendals pladeselskab, Exlibris. "Silhuetter", som cd´en kom til at hedde efter Beckers digtsamlinger af samme navn blev nomineret til både Danish Music Award og Dansk Folkemusik Pris.

​2002 blev året hvor Krogh i kølvandet af "Silhuetter" fik sit kunstneriske gennembrud. Han turnerede med sangene fra Silhuetter i hele landet i forskellige konstellationer.

​I januar 2003 startede Krogh indspilningerne til sin 4. cd. Sangene var igen helt og aldeles Krogh´ske, idet han selv igen var pennefører såvel på tekstsiden som kompositorisk. Desuden havde også denne gang klare ideer til produktionen af det kommende album. Indspilninger foregik i starten sporadisk og efter 3 måneder rev Krogh stikket ud og tog familien med to måneder sydpå for at "tænke sig om". Sangene havde ikke formet sig helt som planlagt; sadlen skulle justeres. I efteråret blev indspilningerne genoptaget, og Krogh gjorde pladen færdig i Sweet Silence Studios i København i december 2003. Under hele indspilningsforløbet har cd´en haft arbejdstitlen, "Altruist" (en altruist er det modsatte af en egoist). Men cd´en kom under titlen, 2 pi r medio februar 2004. Søren Krogh turnerede i foråret 2004 med Orchæzter på en intens turne i hele Danmark. En af koncerterne blev optaget af DR, som senere transmiterede den på P4.

​2005 bar præg af stor koncertaktivitet. Søren Krogh spillede en lang række duokoncerter med Martin Jønsson bla. på 10 af sommerens festivaler - Skanderborg, Jelling, Nibe, Hinge, Vig m.fl. Indspilningen af en ny cd er påbegyndt. Desuden begynder antallet af kirkekoncerter nu også at vokse. De spilles oftes med kontrabassist Jeppe Smith-Olsen, men også med cellist Jon Anderskou.

​"Dagsorden" så efter mere end et års arbejde i studiet dagens lys i august 2006. Den blev godt modtaget af anmeldere og ikke mindst DR, som satte 4 sange i rotation. På live-fornten blev der spillet en del koncerter. Orkesteret blev reorganiseret og bestod i efteråret 2006 foruden Krogh selv af Perry Stenbäck, Morten Maltesen og Jesper Falch. Længe havde det været Kroghs ønske at få sangene længere frem på bekostning af musikken - tidligere havde det været omvendt. Og sådan blev det. Krogh medvirkede på cd'en, "Højskolesange fra morgen til aften", som Exlibris udgav i oktober 2006 i forb. m. udgivelse af den nye højskolesangbog. Desuden medvirkede Krogh på "KANON", som var Exlibris' /Gyldendals alternativ til kulturministeriets kanon.

​​

I august 2010 optrådte Søren Krogh på Tønder Festival for første gang. Koncerten var en koncert med flere sangskrivere, bl.a. Niels Haugaard og Povl Dissing.

​I slutningen af september 2010 udkom "Krogh synger Aakjær". Peter Abrahamsen foreslog i 2008 Krogh at lave en Aakjær-plade. "Den mangler vi sgu", sagde Abrahamsen. Imidlertid valgte Gyldendal at sælge Exlibris for hvem Peter Abrahamsen var direktør, og ideen gik i første omgang i vasken. Imidlertid var Krogh så langt inde i det Aakjærske univers, at han valgte selv at fuldføre projketet. Musikerne var udenlandske musikere, da de i følge Krogh helst skulle have så få præferencer til Aakjær som muligt. Og valget faldt på Perry Stenbäck (mandolin og dobro), Emir Bosnjak (harmonika), Hal Parfitt-Murray (violin) og Ulrika Grabe (kor). Cd´en - med både nye og gamle Aakjær-sange - udkom 29.9. 2010 på Go Folk. Krogh spillede koncerter i 2010-2012 med en eller flere af de udenlandske musikere.

​Krogh dannede i 2011 duo med sangskriveren og sangeren Mikael K (Klondyke). Duoen spillede en lang række koncerter over hele landet og sluttede af med koncert på Tønder Festival sammen med Laura Mo og Per Worm. I efteråret 2011 var han at se i en ny konstellation med Ulrik Bust og N O Thorning.

Krogh modtog i december 2011 sammen med kollegaen, Mikael K Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen for sit arbejde med dansk sangskrivning gennem årene.

​​

I august 2012 udgave Krogh sit 7. album, Hardcore Troubadour med 11 nye egne sange på. Dennis Ahlgren producerede pladen og allierede sig med bla. Jens Kr. Dam (trommer), Nikolaj Busk (harmonika), Perry Stenbäck (dobro), Joachim Øster (kontrabas) og Kajsa Vala (kor).

​Kroghs efterårsturn indeholder både koncerter med band, med Mikael K og solo-koncerter.

I ​2013 modtog han en Danish Music Award som årets author (komponist / sangskriver) og han startede arbejdet med GRUK MOSAIK, med musik af Søren Krogh til Piet Heins digte, der blev klippet sammen til sangtekster. 

GRUK MOSAIK udkom 1. december 2015. 

Kroghs mange-årige duomakker, guitaristen Perry Stenbäck vælger fra 1.1.16 at gå egne veje og duo´en ophører i fælles forståelse.

I 2016 er der sat et nyt koncertsetup i søen ( Digte der blev til sange) Med Krogh, Martin Jønsson (klaver) og Ulrik Bust (saxofon og perc.) Desuden skrives der igen på nye sange til den næste plade, som er planlagt til udgivelse i 2017.

Krogh modtager til sin egen store forbavselse i november 2016 en Danish Music Award - FOLK som  årets sanger. Han kvittereede ved modtagelse med at begynde sin takketale med: "Nu har jeg aldrig opfattet mig selv som sanger ..."

I 2017 starter Krogh med at kalde et hold af musikere sammen til genindspilning af 3 gamle sange, som han synes fortjener nyt liv. I marts og april 17 er alle 3 sange i rotation på DR.  I foråret 2017 er Krogh desuden på en mindre turne med de fynske folkemusik-ikoner, Lasse & Mathilde. Turneen sluttes af på årets Jelling-festival med en koncert.​

Krogh arbejder også med nye sange til det kommende album. Der arbejdes med 20 nye sange i studiet hen over sommeren sammen med produceren Dennis Ahlgren, som også spiller en stor rolle som studiemusiker på indspilningerne. Jens Kr. Dam og Janus Bechmann spiller også med. Krogh har i Bechmann fundet en ny duo-makker, der med sin ekstremt vellydende og lidt underspillede rolle nænsomt pakker Kroghs sange ind.

1.2.2018 udkom Kroghs 9. album, Globus. Singlen, "Globus" røg i rotation med det samme og i halen af den røg 3 andre sange i rotation på DR.

Der spilles mange koncerter i 2018, og orkesteret er ude at blive luftet både forår, sommer og efterår.

10.10.18 udkom Søren Kroghs føste bog, "Historier". Bogen er en samling af 21 baggrundshistorier for lige så mange sange. I bogen efterfølges hver historie af dens respektive sangtekst. Bogen er støttet af KODA Kultur.

I 2019 er der planlagt en lang række koncerter både med duo´en og med orkesteret. Og i efteråret 2019 tager Krogh igen på skolekoncertturne med bla. Marie Frank, hvor de spiller nye og gamle højskolesange for folkeskolens ældste elever.

I de to Corona-år i 20 og 21 skrev Krogh på nye sange til det kommende album, hvis titel længe havde været "Havtornland".  I de perioder hvor landet ikke var nedlukket, spillede Krogh og Bechmann flittigt over hele landet.  I februar 22 udkom Kroghs 10. album, "Havtornland".

I juni 2022 blev Krogh kontaktet af Anne Eltard, som han spillede med sporadisk i 00´erne. HUn inviterede ham med til Abbekås i Sverige til en sangskriver session med to svenske sangskrivere, Annika Fehling og Staffan Vester. De mødtes 3 dage i august og skrev nye sange på en blanding af svensk og dansk og have en debutkoncert på Lund VIsefestival. Dette nye band spillede en lille turné i Danmark i april 23, hvorefter Vester gik ud.  I stedet indtrådte Patrick Rydmann. 

Bandet spilledet i mindre turne på Gotland i oktober 23 (dog med Gunnar Källström i sterdet for Rydman) og en turne i Danmark i november 23 (igen med Rydman). Der er planlagt koncerter i 2024 i både Sverige og Danmark.

I december 2023 indspillede Krogh og band 10 sange til albummet, Blågræs. Samtidig tog bandet navnet til sig, så de nu hedder Søren Krogh & Blågræs.

​Søren Krogh er ikke den kunstner, der lader sig profilere og selviscenesætte via tv-quizzer, talkshows og tabloidpressen. Næ, han skriver sine sange og spiller dem for folk. For det er dét, det hele drejer sig om.

​Orkestrets historie

​Søren Kroghs orkester har skiftet ham mange gange. I kortest mulige træk følger her orkesterets historie:

​Det første hold, som Søren Krogh samlede i 95 og indspillede 4 sange med, bestod af Allan Franch (trommer), Morten Husted (bas), Jørn-Ole Nørgaard (guitar) og Brian Thomsen (keyboards). De turnerede i 3 år frem til 97. Peter Bødker (keyboards), Rune Thorsteinsson (keyboards) og Henning Amstrup (trommer) var indeover i den periode som afløsere.

​​Uffe Fink Isaksen (percussion), N. O. Thorning (harmonika) og Peter Thorup (guitar) kom som gæster i studiet til i forbindelse m. indspilningerne af Indianerdrengen og Asger Olsen (guitar) erstattede Jørn-Ole Nørgaard. Dette hold spillede mnage koncerter i 98 og 99, men i 2000 valgte Krogh at viske tavlen ren og hyrede nye folk. Michael Skouboe (keyboards), Nicolai Munch-Hansen (bas), Rune Kjeldsen (guitar og mandolin) og Martin Jønsson indspillede en radioversion af "Lidt oppe I Himlen" med HipCat-studiet som base og med Longhorn som producer. Singlen blev aldrig sendt ud.

I stedet samlede Krogh et livehold bestående af Anders Larsen (bas), Martin Jönsson (keyborads), Claus Daugaard (trommer) og Rune Kjeldsen (guitar, lap-stell og mandolin) og spillede i efteråret 2000 en koncentreret turne på 5 uger over hele Danmark. Klaus Lorentzen (guitar) og Nicolai Dvinge (keyboards) afløste på et par koncerter i den periode. I 2001 erstattede Lorenzen Kjeldsen og Morten Husted erstattede Larsen på bas. Der blev spillet nogle festivaljobs, bl.a. m. Palle Hjorth (hammondorgel) som afløser for Martin Jønsson og Peter Højgaard for Husted.

​Krogh havde længe tumlet med planerne om at sætte musik til digte af Knuth Becker og et stjernespækket hold blev linet op til indspilningerne af "Silhuetter": Hugo Rasmussen (kontrabas), Michael Friis (trommer), Knud Møller (guitar og mandolin), Jakob Mygind (saxofon), Jon Anderskou (cello), Martin Jønsson (orgel og klaver), N. O. Thorning (harmonika)samt Peter Abrahamsen (kor). I 2002 bestod liveholdet af Rasmussen, Jønsson, Friis Mygind og Jeppe Smith-Olsen afløste for Hugo. Jesper Falch (percussion) kom fra 2003 med i stedet for Hugo, og orkestret spillede uden bassist i både 2003 og 2004, hvor Thomas Ousager (percussion) afløste.

​I 2004 indspilledes 2 pi r med orkestret suppleret af Uffe Steen (elguitar), Robert Davies (didgeridoo), Jarno Varsted (mundharpe), Tom Bilde (bas), Svend Kjeldsen (bodhran), Jesper Riis (trompet), Rikke Bruhn Grøn (sang), Franka Abrahamsen (sang), Sidse Holte (kor), Hanne Lynge (kor), Line Wilkens (kor) og Jeppe Smith-Olsen (kontrabas). Samme år indspillede Krogh sangen, "Blues For Fatumeh" til cd'en, "Cornelis på Danska". Her bestod holdet af Thomas Clausen (klaver), Mikkel Nordsø (guitar), Jan zum Vohrde (tværfløjte), Fernando De Marco (bas), Afonso Correa (trommer). I efteråret 2004 afløste Ulrik Bust (saxofon) ofte Jakob Mygind, og i 2005 blev Mygind erstattet af Bust. Michael Lund (dobro og lap-steel) spillede med på sommerens festivaler, men blev erstattet af Mikkel Rørbæk (dobro) på efterårets turne. Allan Franch (trommer) afløste Michael Friis i samme periode.

​I 2005 og 2006 blev Dagsorden indspillet, og holdet bag denne cd var Jønsson, Falch, Morten Maltesen (bas), Perry Stenbäck (guitar, dobro, mandolin, nyckelharpe, pedal-steel mm), Michael Friis (trommer), Palle Hjorth (harmonika), Klaus Lorenzen (mandolin, guitar, og el-guitar), Jon Anderskou (cello) og Rikke Mølgaard (kor).

Der blev spillet to turneer i hhv efterår 06 og forår 07 med Krogh, Stenbäck, Maltesen og Falch. Dog med Husted i stedet for Maltesen i 07 og frem.

​​

I efteråret 2007 spillede Krogh, Jønsson, Husted og Falch turne i november og december, hvor Henrik Kunz (el-bas) en enkelt gang var inde og afløse for Husted.

Fra marts 2008 har orkesetret bestået af Krogh, Jønsson, Stenbäck, Husted og nu Jens Kr. Dam (trommer) i stedet for Jesper Falch (perc.)

​Krogh koncentrerede sig de næste par år om at give koncerter. Enten med vennen og pianisten, Martin Jønsson eller med band. Desuden spillede han en række skolekoncerter sammen med Ulrik Bust, Martin Jønsson og Franka Abrahamsen. Repertoiret var hentet fra cd´en, "Højskolesange fra morgen til aften", som de alle medvirkede på. " Vi er sådan set ude på mission for nye danske højskolesange i denne sammenhæng", udtalte Krogh.

​Kroghs orkester ligger i perioder helt stille pga andre projekter. I efteråret 2011 er han igen at finde på landevejen med orkester, Perry Stenbäck (guitar mm), Martin Jønsson (keyboard), Morten Husted (bas) Jens Kr Dam (trommer).

​I 2012 turnerede Krogh med en ny orkesterkonstellation med Kajsa Vala (guitar, mandolin mm) Dennis Ahlgren ( bas) og Mads Murholm (trommer). Fra 2013 til 2016 har Krogh spillet med en grundstamme af musikere, som har vekslet fra koncert til koncert. Denne grundstamme har bestået af Jens Kr. Dam (trommer), Dennis Ahlgren (bas), Martin Jønsson (keyboards), Perry Stenbäck (guitar mm) Ole Albrechtsen ( pedalsteel, guitar mm), Mikkel Bøggild (guitar) og Ulrik Bust (saxofon).

Kroghs orkester har i lange perioder ligget stille og der har kun været få koncerter. Musikerne har været Martin Jønsson, Perry Stenbäck, Janus Bechmann, Dennis Ahlgren, Ole Albrechtsen, og Jens Kr. Dam.

Fra 2018 arbejder Krogh igen med en fastere bandstruktur med Beckmann, Ahlgren og Dam. 

I 2020 og 2021 lå Kroghs band næsten stille bla. forårsaget af Coronaen. Men i løbet af 2021 indspillede Krogh med Bechmann, Ahlgren og Dam sangene til Havtornland. Gæster på optagelserne var Thyge Van Dassen (violin) og Ole Albrechtsen (pedalsteelguitar).

I 2022 er der lagt op til en lang række koncerter med bandet, der live i 2022 er suppleret med Thyge van Dassen. 

Søren Krogh & Band spillede 40-45 koncerter i 22 og 23, og formatet med band blev atter vækket til live efter mange års dvale. Thyge van Dassen indtræden har haft en afgørende betydning for bandet musikalske udtryk, der er det Krogh kalder "danacana" - ameriaca på dansk.

Booking
Du kan booke Søren Krogh til flere forskellige arrangementer - se under koncerter.

Direkte kontakt

Du kan også henvende dig på: 

kontakt@sorenkrogh.dk

​​​Eller ring på telefon: 20 78 09 95